Doorgaan naar hoofdcontent

Geloofsopvoeding - Bijbeltekst aanleren bij peuters - Waarom?

Misschien heb je de titel gelezen en denk je: 'Dat is ook overdreven, dat je een peuter al Bijbelteksten aanleert!' Ik snap dat je dat denkt. Toch zou ik je willen vragen of je even verder wilt lezen en aan het einde de balans zou willen opmaken.

Het Bijbelboek Exodus begint met de geschiedenis van Mozes. In het tweede hoofdstuk lezen we over de geboorte en de eerste levensjaren van Mozes. Amram en Jochebed krijgen een zoontje. Ook dat zoontje moet in de Nijl gegooid worden zoals de Farao bevolen heeft. Maar Amra en Jochebed weten dat dit kind een geschenk van God is en ze luisteren niet naar dit bevel. Ze verstoppen het kindje in hun huis. Maar na een aantal maanden is dit niet niet meer te doen en maakt moeder Jochebed een biezen mandje waarin zij haar kindje, in geloof, inlegt. Ze brengt het mandje naar de Nijl en legt daar haar kindje tussen de oeverplanten. (Over deze daad zou ik heel veel meer kunnen vertellen, maar het gaat me nu om iets anders, dus schrijf ik verder.) Farao's dochter vindt Mozes en wil hem houden. Mirjam, die van een afstandje heeft zitten kijken, zegt dat zij wel een voedster weet. Zo krijgt Jochebed haar kind nog een paar jaar terug, tot hij geen borstvoeding meer krijgt. In die tijd was dat tot 3 à 4 jaar.

Jochebed zal ontzettend gelukkig en dankbaar zijn geweest dat ze haar kindje nog een poosje bij haar mocht houden. Ze wist ook dat ze niet zoveel tijd had! Slechts een paar jaar. In die tijd moet ze haar kindje alles meegeven wat belangrijk is. En denk je niet dat ze hem zoveel en zo vroeg mogelijk over de Heere heeft verteld?! Ze heeft vast voor hem gezongen en hem verteld over de grote daden van de Heere! Hoe Hij de aarde schiep en hoe de mens bezweek voor de duivel. Hoe de Heere al in het paradijs verlossing beloofde. Hoe de hele aarde onder water stond bij de zondvloed en Noach in de ark behouden werd. Van de aartsvaders Abraham, Izaäk en Jakob. En hoe de Israëlieten in Egypte terecht zijn gekomen. Ze zal al die geschiedenissen herhaald en herhaald hebben. Het moest bij Mozes ingescherpt worden, de tijd was immers kort!

Wij hebben onze kinderen van kleins af aan voorgelezen, eerst uit de kartonnen boekjes van Laura Zwoferink en later uit de kijk- en luisterbijbel ook van Laura's hand. Daarnaast hebben we altijd met de kinderen gebeden en gedankt voor het eten en 'Ik ga slapen, ik ben moe' gezongen voor het slapengaan. En toen onze driejarige nog maar net kon praten, kon hij al het 'ik ga slapen' meezingen! We hebben ons erover verwonderd en we hopen en bidden dat de Heere het wil zegenen.

Daarom geloof ik dat we niet snel genoeg kunnen beginnen met het vertellen over God aan onze kinderen. Lees ze uit een eenvoudige kinderbijbel, ook al begrijpen ze er misschien niets van. Zing voor het slapen gaan een van de bekende kindergebedjes en bid met ze voor het eten. De Heere wil het zegenen!


Populaire posts van deze blog

Geloofsopvoeding - Bijbelthema - Mozes 2 - De tien plagen

Afgelopen twee weken hebben we hier thuis nagedacht en gewerkt over de tien plagen. Bijzonder om te zien dat de Farao steeds midden in een plaag de Israëlieten zo zou willen laten gaan, maar als de plaag weer weg was, kwam hij op zijn besluit terug. Dat hij dat nu een of twee keer deed, dat kun je misschien nog wel begrijpen, maar dat er tien plagen voor nodig waren om het volk te laten gaan! Ik snap dat niet. Hij begreep toch wel dat het de God van Israël menens was? Zelf zijn oudste zoon moest sterven! Laat ik maar niet te hard oordelen. Hoeveel preken heb ik al gehoord? Hoeveel werk heeft de Heere, met eerbied gesproken, al niet aan mij gehad? We hebben deze week de plagen allemaal uitgebeeld, visueel gemaakt. Door iedere plaag op een vlaggetje uit te werken, konden we er een vlaggenlijn van maken.Verder is er deze week een nieuwe Bijbeltekst om te leren en een nieuw Bijbellied. Hier kun je het hele bestand downloaden en gratis printen. Stuur je me een foto van wat jullie h

Geloofsopvoeding - Bijbelthema - Goede Vrijdag en Pasen

Goede Vrijdag en Pasen zijn hele belangrijke gedenkdagen van de kerk. Om hier met de kleintjes bij stil te staan, hebben wij rond dit thema geknutseld. Zo zijn ze een poosje bezig en beklijft het beter merken wij. De Bijbelteksten die we leren, hebben we vorig jaar ook geleerd met onze oudste, toen 2,5 jaar. En hij kon ze nu nog opzeggen! Dat geeft mij veel positieve moed om verder te gaan! Misschien lukt dat bij jouw kind niet, maar dat is niet erg! Misschien kan jouw kind over een jaar wel reproduceren wat je samen gemaakt hebt of wat je besproken hebt. Ieder kind is anders! Je kunt het Bijbelthema hier downloaden.

Printable - Ik leg de namen van mijn kind'ren in Uw handen

IK LEG DE NAMEN VAN MIJN KINDEREN IN UW HANDEN Dit gedicht hing als tegeltje bij mijn opa en oma aan de schoorsteenmantel. Ik had een opa, die bijna nooit een woord zei, maar als hij sprak, dan had het inhoud, dan luisterde je als kind. Dat is iets wat ik me nog goed kan herinneren. . Wat me misschien nog wel meer bij blijft is de manier waarop hij sprak door te doen. Hoe hij als boer omging met zijn dieren, sprak van diepe eerbied voor de Schepper en het geschapene. De manier waarop hij het gebed uitsprak, getuigde van groot ontzag voor God. De manier waarop hij voor zijn gezin zorgde, sprak van een groot verantwoordelijkheidsgevoel als priester in zijn gezin. . Ook dit gedicht spreekt over de manier waarop hij met zijn kinderen en kleinkinderen omging: ze werden dagelijks in Gods hand gelegd. . Ik mis deze man ontzettend. Juist nu ik zelf kinderen heb en er soms moeilijkheden zijn, denk ik nog vaak aan zijn manier van aanpak. Wat schiet ik hierin tekort! Wat wil ik zel